ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Φυσικά αξιοθέατα

Ανάμεσα σε δύο υπέροχα βουνά, οι Μελισσουργοί έχουν πολλά να μας προσφέρουν. Από τη μια πλευρά στέκουν καμαρωτά τα Τζουμέρκα και από την άλλη η Πίνδος, με την κορυφή της, την Κακαρδίτσα, να ορθώνεται στα 2.429 μέτρα.

Πολλές είναι οι διαδρομές στο βουνό όπου μπορούμε να απολαύσουμε την άγρια φύση. Αξίζει να περπατήσουμε μέχρι τον 350 μέτρων καταρράκτη, το Κεφαλόβρυσο. Πανέμορφος είναι και ο καταρράκτης στο Κρυονέρι, με την διαδρομή να μας μαγεύει.

Εκκλησίες – Μοναστήρια

Σε λιγότερο από 30 λεπτά πεζοπορίας μπορεί κανείς να φτάσει στο μοναστήρι της Παναγίας, κτισμένο στη θέση βυζαντινής μονής, όπου σώζεται επισκευασμένο το καθολικό της μονής (κτίσμα του 1745) με τοιχογραφίες του 1761. Λίγα μέτρα πιο πάνω είναι το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.

Συνεχίζοντας το ανέβασμα στο βουνό, μέσα από ένα υπέροχο ελατόδασος, περίπου 1 ώρα από το χωριό, υπάρχει ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία.

Μέσα στο χωριό μπορούμε να επισκεφθούμε τον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου. Είναι τρίκλιτη θολωτή βασιλική χωρίς τρούλλο. Κτίστηκε το 1778 αλλά επειδή πυρπολήθηκε απ’ τους Τούρκους το 1821, ανακατασκευάστηκε στο μεγαλύτερο τμήμα του με πλακοσκέπαστη στέγη και κιονοστήρικτο υπόστεγο (χαγιάτι). Κατά το σεισμό του 1967 έπαθε σοβαρές ζημιές και ανακαινίστηκε. Εσωτερικά ο ναός είναι κατάγραφος από τοιχογραφίες που έκαναν χιοναδίτες ζωγράφοι το 1846, σύμφωνα με επιγραφή, και διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Έχει θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο των αρχών του 19ου αιώνα.

Στο κάτω μέρος του χωριού, δίπλα στην  πανέμορφη πλατεία της Κάτω Παναγιάς, με το φυσικό γκαζόν, υπάρχει ο Ιερός Ναός της Παναγίας.

Μέσα στο χωριό και με πρόσβαση από πανέμορφα πλακόστρωτα μονοπάτια υπάρχει η Εκκλησία του Αγ. Μάρκου, ενώ σε προνομιακή θέση και με μοναδική, πανοραμική θέα, βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Πάτερ Κοσμά.

Μουσεία – Μνημεία

Στο χωριό υπάρχουν δύο Μουσεία. Ένα μουσείο Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται δίπλα στην κεντρική πλατεία του χωριού και ένα Λαογραφικό μουσείο στην πλατεία της Παναγιάς.

Αξιόλογα είναι και τα μνημεία του χωριού μας που αποτελούν έργα τέχνης. Στο Αλώνι υπάρχει το άγαλμα του στρατιώτη, που στήθηκε από τους Μελισσουργιώτες της Αθήνας, για να μας θυμίζει τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Στην Παναγιά υπάρχει η προτομή της Μάνας που «δε βρίσκεται λέξη καμιά ΄να΄χει στον ήχο της τόση αρμονία». Πάνω από τον Άι Μάρκο υπάρχει το μνημείο των χωριανών οι οποίοι «Έπεσαν Υπέρ Πατρίδος» με τον επιβλητικό αετό.

Βρύσες-Γεφύρια

Το νερό είναι ένα δώρο που η φύση δεν το τσιγκουνεύτηκε στους Μελισσουργούς. Πολλές είναι οι βρύσες με τρεχούμενο νερό μέσα στο χωριό και αρκετά τα ρέματα γύρω του.

Το πετρόκτιστο γεφύρι της Κοφερίτας στέκει αγέροχο κόντρα στο χρόνο και στα δύσκολα καιρικά φαινόμενα.

 

Πλατείες

Σημεία συνάντησης είναι οι πλατείες του χωριού. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η πλακόστρωτη πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Μαγαζιά) με τις βρύσες και τα πλατάνια. Εκεί υπάρχουν οι ταβέρνες του χωριού για καφέ, ποτό και φαγητό. Λίγο πιο πάνω είναι η πλακόστρωτη πλατεία του Κάμπου, με τις βρύσες και την ταβέρνα. Στο κάτω μέρος του χωριού είναι η πλατεία της Παναγιάς, με το φυσικό γρασίδι της και το παραδοσιακό τουριστικό περίπτερο – αναψυκτήριο.